Topdekmatras, wanneer gebruik je een topdekmatras?

topdekmatars, wanneer gebruik je dit?

Een topdekmatras, ook wel matras topper genoemd, kan gebruikt worden om verschillende redenen. Een topper (sommigen noemen het een matras overlay) is vooral een extra comfort laagje wanneer het matras te hard aanvoelt of om een spleet tussen 2 matrassen te verbergen.

Het belangrijkste doel van een topdekmatras is om extra comfort te creëren. Het zorgt voor een extra luxe hotel ervaring en zorgt daarnaast voor dat je matras minder snel verouderd en nie zo snel vies wordt.

Een topdekmatras kan bestaan uit verschillende soorten materialen. Wat is het beste materiaal voor een topdekmatras? Lees hieronder verder om meer te weten te komen over een topdekmatras:

Hoogte:

  • De meeste gebruikelijke hoogte en dikte van een topdekmatras kan verschillen tussen de 4 en 12 cm. De keuze hierin is afhankelijk van hoe hoog je zou willen liggen op je bed. Ook raden we aan, hoe zwaarder je weegt hoe prettiger een dikkere topper ligt. Verder adviseren wij om je huidige matras goed op te meten, kijk daarbij of je met een topdekmatras nog goed je bed in kunt komen. Een extra dik matras met een topdekmatras kan een heerlijk luxe gevoel geven.

Soorten comfort om uit te kunnen kiezen:

  • NASA/ Traagschuim: NASA of te wel traagschuim gaat dankzij je lichaamswarmte mee vormen naar je lichaamshouding in bed. Traagschuim ontlast de drukpunten in je lichaam en wordt om deze reden vaak gebruikt voor medische doeleinden. Het voelt vooral erg zacht aan.
  • Latex: Latex is een vaste schuimsoort en voelt hierdoor stevig aan. Latex staat vooral bekend om zijn anti allergische eigenschap en is vooral geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie.
  • Wol: Wol is een natuurlijke materiaal, voelt zacht aan en is anti allergisch. Wol heeft de eigenschap dat het in de zomer koel aanvoelt en warm in de winter.
  • Koudschuim: Koudschuim heeft een opencelstructuur waardoor het uiterst goed kan ventileren en nooit warm aanvoelt. Koudschuim is veerkrachtig en voelt medium/ ietsje stevig aan, afhankelijk van de dikte. Hoe dikker de koudschuim topper hoe steviger deze zal aanvoelen.

Waar moet ik aan denken als ik een topdekmatras koop?

  • Warmte: Sommige schuim soorten kunnen warm aanvoelen, koel aanvoelen en sommige zorgen voor een juiste temperatuur regulering. Kies een topdekmatras uit wat het beste bij jouw wensen past.
  • Anti allergisch: Als ls u een allergie heeft zoals huisstofmijt bestaan er verschillende opties voor u zoals wol en latex. Let hierbij ook op dat de tijk van de topdekmatras ook een anti allergisch eigenschap heeft.
  • Prijzen: De prijzen kunnen enorm verschillen van bijvoorbeeld 100 euro tot 1000 euro. Een dure topdekmatras hoeft niet altijd een betere topper te zijn. Laat je goed informeren over de kwaliteit en eigenschappen voordat je een aankoop doet. Zoals vele andere producten is het voordeliger om ook je topper online te bestellen.

Let op: 

Bij medische klachten of een chronisch lichamelijke ziekte kan een topper helaas niet altijd een oplossing voor u bieden. Wij adviseren in dit geval om bij een zorgwinkel om persoonlijk advies te vragen naar een juiste matras en topdekmatras wat het beste past bij uw klachten en niet zelf op zoek te gaan. Overleg eventueel met uw arts of fysiotherapeut. Als u toch zelf opzoek wilt gaan naar een geschikte matras en topdekmatras kijk dan in een winkel, maar wil je goedkoper uit zijn voor dezelfde kwaltiteit, bestel dan online. Online kun je vaak voor minder geld een topdekmatras kopen en zorg er voor dat je minimaal 100 dagen kunt proefslapen. Zo kun je de nieuwe topdekmatras goed uitproberen.

Wat zijn de misvatingen als ik een topdekmatras koop?

Een grote misvatting is dat velen denken dat een topper een verouderde matras kan opknappen of extra stevigheid kan bieden. Helaas is dit niet waar. Wanneer je matras te oud is, te zacht aanvoelt of kuilvorming vertoont is het enige oplossing om het matras te vervangen. Een topper creëert enkel extra comfort. Wanneer het matras dus te zacht aanvoelt of kuilvorming vertoont zal de topper ook naar het matras mee vormen.

Hoe lang gaat een topdekmatras mee?

De levensduur van een topper is gemiddeld tussen de 2 en 5 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit en hoe goed je ermee omgaat. Belangrijk is dat de topper regelmatig omgekeerd wordt zodat deze niet alleen aan 1 kant belast wordt.

Hoe moet ik mijn topdekmatras onderhouden zodat het langer mee gaat?

De levensduur van een topdekmatras  is gemiddeld tussen de 2 en 5 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit en hoe goed je ermee om gaat. Belangrijk is dat de topdekmatras regelmatig omgekeerd wordt zodat deze niet alleen aan 1 kant belast wordt.