Matras kopen: waar moet je allemaal op letten?

matras kopen

Een matras kopen: waar moet je dan allemaal op letten? Je doet een grote uitgave, dus je wilt zeker weten dat het de juiste keuze is. Matrassen zijn er in allerlei soorten (en maten). Met een paar handige tips voorkom je eventuele tegenvallers.

Type matras: lichamelijke aspecten

Benieuwd hoe je het type matras kiest dat je kunt kopen? We zetten de belangrijkste lichamelijke aspecten op een rij:

 • Lichaamsgewicht, postuur en lengte
  Ben je relatief licht of juist wat zwaarder? Matrassen zijn er van (heel) zacht tot (veel) steviger. Houd rekening met zowel je gewicht als het postuur, in de keuze voor een matras dat voldoende ondersteuning biedt.
  Tip: let ook goed op de lengte. Vanaf 1,85 meter is een matras van 210 centimeter een betere keuze dan de standaardmaat van 200 centimeter. Vanaf 1,95 meter en lange kun je zelfs beter slapen in een bed van 220 centimeter lang. 
 • Gewrichtsklachten, rugklachten en allergieën
  Heb je last van gewrichtsklachten, rugklachten of allergieën? Houd daar rekening mee bij de keuze voor een matras. Voorkom bijvoorbeeld dat het matras te veel huisstofmijt zal aantrekken, door gebruik te maken van een anti-allergisch matras.
  Tip: ontdek onze medische matrassen. 
 • Type slaper: buik, zij of rug
  Ben je een buikslaper, zijslaper of rugslaper? Kies als je slaapt op je buik of rug een matras dat vooral niet te zacht is. Andersom is een te stevig matras geen goede keuze voor iemand die veel op de zij slaapt.
 • Temperatuur tijdens het slapen
  Heb je het snel warm of juist koud tijdens het slapen? Kies een matras dat lekker warm aanvoelt of juist goed ventileert. Zo zorg je in bed voor de juiste temperatuur, waardoor je beter zal slapen. 

Soorten matrassen: 7 varianten op een rij

Een matras kun je kopen in allerlei soorten en varianten. Wij zetten de 7 belangrijkste op een rij:

 • Polyether matras
  Polyether is een goedkoop materiaal dat weinig comfort biedt. De gesloten celstructuur maakt het matras warmer dan veel andere soorten. 
 • Koudschuim matras
  Koudschuim is zeer veerkrachtig en heeft een open celstructuur. Dit zorgt voor een beter ventilerend vermogen, in een matras dat bovendien niet snel kuilen zal vormen.
 • Traagschuim matras
  Traagschuim zorgt er aan de bovenzijde voor dat het matras extra veerkracht krijgt. Dit wordt vaak gecombineerd met koudschuim eronder. 
 • Latex matras
  Latex is een rubber dat veerkrachtig en rekbaar is. Houd er rekening mee dat het matras helaas niet zo goed ventileert en warm kan aanvoelen. 
 • Pocketvering matras
  De pocketveren bewegen los van elkaar en bieden ondersteuning voor de belangrijke lichaamszones.
 • Binnenvering matras
  Binnenvering biedt ondersteuning via veren in het matras. Het is een populaire keuze die het lichaam op de drukpunten ondersteunt. 
 • Schuimmatras
  Een schuimmatras combineert verschillende soorten schuim, zoals traagschuim en koudschuim. Dit zorgt voor een aangenaam comfort.

Matras kopen: proefliggen als beste garantie

Een matras kopen? Je maakt de beste keuze door te gaan proefliggen. En dat doe je niet een half uurtje of een uur, maar het liefst veel langer. Daarom bieden we je online onze 100 dagen proefslaap-garantie. 

Voorkom dat een matras fijn aanvoelt na 5 of 10 minuten liggen, omdat dit eigenlijk altijd het geval zal zijn. Eenmaal thuis en op het eigen bed kan dit na verloop van tijd toch anders aanvoelen. Pas na minimaal 3 weken is het lichaam bijvoorbeeld gewend aan het nieuwe matras, dus valt te beoordelen of dit inderdaad fijn slaapt. Dankzij onze 100 dagen-slaapgarantie krijgt het lichaam alle kans om zich daar rustig op aan te passen.

 

Tip: Heb je vragen over matrassen, topdekmatrassendekbedden of kussens? Of heb je andere vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice van Droommatras zodat wij je graag verder kunnen helpen. Je kunt ons 7 dagen per week bereiken via de whatsapp (zie whatsapp icoon rechtsonder op onze webstie), per mail: [email protected] of op werkdagen tussen 9.00  uur en 17.30 uur op telefoonnummer: 0345-342164 en krijg onze matrassenspecialisten aan de telefoon die jouw vrijblijvend advies kunnen geven voor het maken van de juiste keuze.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.