MATRAS KOPEN – 5 GOUDEN TIPS

Ben je op zoek naar een goed matras dan is dit niet altijd even makkelijk. Er zijn zoveel beddenwinkels en online winkels te vinden, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een matras is een hele uitgave en je slaapt er zeker 8 tot 10 jaar op. Het is daarom belangrijk te weten waar op te letten voordat je een matras aan gaat schaffen. Het is erg belangrijk een goed matras te kiezen voor je lichaam, goed uitgerust opstaan is essentieel. Dus ga je een matras kopen? Dan geven wij jou hierbij de 5 gouden tips om op te letten.

Matras kopen? 5 gouden tips:

Matras kopen tip 1: Kies het juiste matras dat afgestemd is op jouw wensen

Is het verstandig om juist naar een duur matras te kijken of naar een goedkoop matras en wat zijn hier de verschillen van? Zoals uit vele testen van de Consumentenbond blijkt dat duurkoop niet altijd beter is dan goedkoop. Het is belangrijk om jezelf goed in de productinformatie in te lezen. Een matras moet goed passen bij jouw gewicht, je lengte en je ligcomfort. Een matras moet voldoende steun bieden aan het hele lichaam zodat je goed uitgerust wakker wordt zonder pijn in bijvoorbeeld je rug. Er zijn bedrijven die zeer scherp kunnen aanbieden omdat de matrassen direct uit de fabriek geleverd worden, dit omdat zij geen dure overhead kosten hebben van dure winkels met daarin duur personeel. Daar profiteer jij dan weer van door een stuk minder te betalen! Let daarbij goed op dat het bedrijf waar je het matras koopt aangesloten is bij een consumenten keurmerk, is dit niet het geval, dan is het een groot risico hier te kopen. Bekijk de mooie matrassen van Droommatras

Matras kopen tip 2: Zorg voor een goede bedbodem

Bij een goed matras hoort ook een goed bed of beter gezegd een bodem van een bed. Het gebeurd maar al te vaak dat je niet meer lekker slaapt op je vaak verouderde matras en je denkt dan dat alleen een matras vervangen dan genoeg is. Helaas is dit niet altijd het geval! Voordat je een matras gaat kopen is het goed om kritisch naar je bedbodem te kijken. De meest voorkomende bedbodems zijn;

  1. Spiraalbodem, dit is een prima bodem als het niet te veel doorzakt, kijk en voel goed of de bodem nog stevig genoeg is.
  2. Lattenbodem, dit zijn vaak losse latten verspreid over de bodem. Minimaal 28 latten kun je aanhouden, maar het belangrijkste is dat er maximaal 3 cm tussen de latten zit als je een pocketveringmatras koopt. Zit er meer ruimte tussen, dan is dit slecht de kwaliteit het matras omdat het matras deels door de ruimtes heen kan zakken en dat is natuurlijk niet goed voor je nieuw gekochte matras.
  3. Boxspring, ook hier is het belangrijk dat de bodem niet te zacht is. Als de bodem in zakt omdat het te zacht is, dan zakt het matras mee. Het is daarom erg belangrijk dat de ondergrond van de boxspring stevig is.

Matras kopen tip 3: Soorten matrassen

Er zijn op verschillende soorten matrassen op de markt, van binnenveringsmatras tot koudschuimmatras. Elk matras heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke matrassoort scoort bijvoorbeeld goed op het gebied van ventilatie, welke is geschikt voor mensen die het altijd koud hebben of op zoek zijn naar een matras met een lange levensduur. De top 4 best verkochte matrassen zijn:

  1. Pocketvering matras met koudschuim
  2. Pocketvering matras met traagschuim
  3. Pocketvering matras met comfortschuim

Let op de richtlijnen voor het uitzoeken van een nieuw matras.

Voor het uitzoeken van een nieuw matras gelden een aantal handige richtlijnen. Dit helpt jou bij het uitzoeken van een nieuw matras dat past bij jouw wensen en behoeften:

  • Draaien in de slaap: draai jij veel in je slaap, kies dan niet voor een traagschuim matras. maar eerder voor een koudschuimmatras.
  • Altijd koud in bed: heb jij het altijd koud in bed, dan is een koudschuim matras of traagschuim, ook wel NASA zeer geschikt voor jou.
  • Altijd warm in bed: voor iedereen die het altijd warm heeft in bed is een vochtdoorlatend matras met een zeer goede ventilatie een goede keuze. Dan zijn een koudschuim matras, met pockets en een pocketvering met gel een zeer goed keuze. Gel is de vernieuwde traagschuim/NASA, deze blijft koeler.
  • Gewicht onder de 100 kg: weeg je minder dan 100 kg, kies dan een matras dat goed is voor jouw gewicht.
  • Gewicht tussen de 100 kg en 120kg: weeg je meer dan 100 kg, kies dan een matras dat niet te zacht is met voldoende pockets.
  • Gewicht tussen de 120 kg en 150kg: voor iedereen tot 150 kilo let er dan op dat je een matras zoekt dat jouw gewicht kan dragen. Niet iedere winkel kan dit leveren. Zoek een bedrijf dat hier in gespecialiseerd in is. Het matras moet voldoende stevige pockets hebben in combinatie met een koudschuim. Dit zou de beste keuze zijn. Bekijk hier de verschillende matrassen van Droommatras

Matras kopen tip 4: Enkele of dubbele matrassen

Ga je samen een matras kopen bij een tweepersoonsbed dan kun je kiezen voor 1 of 2 matrassen. Ga je voor een groot matras, dus een tweepersoonsmatras, of voor 2 keer eenpersoonsmatrassen. Deze keuze is met name belangrijk wanneer jij en je partner andere wensen hebben of verschillen van gewicht. Vind je partner een hard matras lekkerder en wil jij misschien wel zachter slapen? Zweet jij meer dan je partner? Meerdere factoren spelen een rol om jou te doen besluiten over te gaan tot het kopen van een groot matras dus een 2-persoonsmatras of twee losse 1-persoonsmatrassen.

Topdekmatras als oplossing voor de gleuf in het midden:

Kies je voor twee eenpersoonsmatrassen, dan houd je altijd de gleuf in het midden. Door er een topdekmatras overheen te plaatsen verdwijnt de gleuf. Bovendien gaat het matras zo langer mee omdat het lekker fris blijft en daarbij zal het matras dat er onder ligt minder snel slijten. Bekijk de toppers van Droommatras 

FABEL: een duur matras kopen is beter. Dit is niet waar!

Je leest het vast vaak genoeg bij vergelijkingssites zoals www.consumentenbond.nl of bij www.vergelijk.nl waar dure matrassen niet beter zijn dan goedkopere matrassen of andersom. Een goedkoop matras hoeft ook niet altijd beter te zijn dan een duur matras. Lees je goed in en lees zorgvuldig de productteksten op de website of vraag om hulp bij de klantenservice. Uiteindelijk gaat er het erom dat jij een matras kiest dat goed past bij jouw wensen en behoeften dat past bij jouw lichaam.

Matras kopen tip 5: thuis 100 proefslapen op je nieuwe matras

Om er zeker van te zijn dat je nieuwe matras helemaal goed ligt, en je geen spijt krijgt van deze grote aankoop is het verstandig een winkel te zoeken waar je 100 dagen thuis kunt proefslapen. Je kunt dit vinden op de website van de winkels. Helaas helpt 10 minuten liggen op een matras in een winkel niet om goed te bepalen of dit het juiste matras voor jou is. Zeker wanneer je kiest voor een matrassenwinkel waar je waarschijnlijk ook nog bezwaard voelt om extra lang te liggen in de showroom. Het lichaam is vaak gewend aan een verouderd matras waardoor het lichaam ook helemaal moet wennen aan het nieuwe matras met een nieuwe lighouding. Het lichaam heeft 3 weken nodig voordat het helemaal heeft kunnen wennen. Daarom is proefslapen zo ontzettend belangrijke. Het zou toch zonde van je geld zijn als je er naar 3 weken achter komt dat het matras toch niet bij jou past en je het matras helaas niet mag terug brengen. Tips voor proefslapen

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.