Beste hoofdkussen: 5 tips om een goede keuze te maken

Zoek je naar het beste hoofdkussen, om heerlijk op weg te dromen? We helpen je een keuze te maken uit de beschikbare kussens uit ons assortiment. Stuk voor stuk goed van kwaliteit, maar welke is voor jou het best geschikt? Dat hangt af van 5 belangrijke eigenschappen.

hoofdkussen, bamboe kussen
hoofdkussen, bamboe kussen, welk kusssen kopen

Hoe kies je het beste hoofdkussen? 5 belangrijke overwegingen

Benieuwd naar die 5 belangrijke tips om een goede keuze te maken? We zetten ze voor je op een rij:

 • Jouw slaaphouding
 • Breedte van je schouders
 • Stevigheid van het matras
 • Transpiratie en allergieën
 • Jouw voorkeuren

1. Jouw slaaphouding en je hoofdkussen

Een goed hoofdkussen past bij jouw slaaphouding. Die je waarschijnlijk van jezelf kent, en waar je anders jouw partner eens naar kunt vragen. We onderscheiden drie mogelijke houdingen:

 • Zijslapers
  Een zeer populaire slaaphouding. Het is belangrijk dat je schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan. Je kussen begint boven de schouder, dus kies met name bij bredere schouders voor een hoger en steviger kussen. 
 • Rugslapers
  Let erop dat de hoogte bij de nek hoger is dan bij het achterhoofd. Voorkom dat je hoofd te ver naar voren buigt. Of te ver naar achteren, door een te dik of te dun kussen bij de plek waar je achterhoofd ligt. 
 • Buikslapers
  Gebruik een dun(ner) kussen, omdat je op je buik in een onnatuurlijke en soms oncomfortabele houding ligt. Een dunner kussen voorkomt dat je problemen kunt krijgen met jouw ademhaling. 

Let op: ondanks je favoriete slaaphouding zal je ook wel eens in een andere houding liggen. Het gaat om de houding waarin je graag in slaap valt, of eigenlijk altijd wakker wordt. 

Gebruik je hoofdkussen om jouw lichaam zoveel mogelijk in een rechte lijn te krijgen, vanuit de ruggengraat. Het kussen helpt je niet te ver voorover, achterover of opzij te buigen. 

2. Breedte van je schouders

Houd goed rekening met de breedte van je schouders, vooral als je een zijslaper bent. Een te laag kussen kan ertoe leiden dat je hoofd niet in het rechte verlengde van je ruggengraat ligt. Net als een te hoog kussen, waardoor je nek in een lichte hoek omhoog zou liggen.

Kies een goed hoofdkussen waar je met je schouders tegenaan kunt leggen. En dat vervolgens de zijkant van je hoofd ondersteunt, om in een rechte lijn te gaan liggen. Het gaat vaak om een wat steviger kussen, dat niet te ver in zal zakken. 

3. Stevigheid van het matras

Wat is een goed hoofdkussen voor een zacht of juist een stevig matras? Een belangrijke vraag, als je zoekt naar een geschikt kussen.

Tip: testen hoe hard jouw matras is? Haal het kussen van je bed en ga er in je favoriete slaaphouding op liggen. Ervaar hoe ver je hoofd naar voren, naar achteren of naar opzij doorbuigt. Gebruik die mate van doorbuigen om een kussen te kiezen dat dit kan corrigeren. Een richtlijn? Je hebt een dunner kussen nodig op een zachter matras.

Stem het hoofdkussen dat je gebruikt af op de stevigheid van het matras. Om het doorbuigen zo goed mogelijk te compenseren. Zodat je in een rechte lijn ligt, ten opzichte van jouw ruggengraat. 

4. Transpiratie en allergieën

Heb je last van veel transpireren of van allergieën? Het is belangrijk om daar rekening mee te houden als je het beste hoofdkussen zoekt.

Kies een materiaal dat niet te warm is en niet te veel vocht op zal nemen, als je veel transpireert. Een ademend materiaal is een goed idee. De synthetische materialen zijn aan de andere kant minder goed geschikt. Die hebben de neiging om af te sluiten, waardoor het juist warmer zal worden en je nog meer last krijgt van transpireren.

Ben je allergisch en reageer je heftig op bijvoorbeeld huisstofmijt? Een synthetisch materiaal kan dan juist wel een goede keuze zijn. Waarmee je zo min mogelijk last zal hebben van je allergieën, dankzij een goed hoofdkussen dat daar de ruimte niet voor biedt.

5. Jouw voorkeuren

Ten slotte is het belangrijk om na te denken over jouw voorkeuren voor de stevigheid en het type materiaal. Slaap je bijvoorbeeld onder een dekbed van dons of veren? Het gebruik van met name veren is dan een interessante optie.

Tip: de beste hoofdkussens bevatten vaker veren dan dons. Dons zou het hoofdkussen erg zacht maken, waardoor je daar alleen op een (heel) zacht matras goed gebruik van kunt maken. 

Je hebt daarnaast de keuze uit materialen zoals polyester vezels (synthetische vulling) of schuimblokken. Die zijn beschikbaar in koudschuim, traagschuim en latexschuim. Ze worden vaak aangeduid als nekkussen, omdat je daarmee kiest voor een heel duidelijke en gerichte ondersteuning.

Tip: benieuwd waarop jij het beste slaapt, bijvoorbeeld in combinatie met het matras waarop je ligt? Onze specialisten helpen je graag jouw droombed samen te stellen. Met een matras om heerlijk op weg te dromen, waar we zowel het beste hoofdkussen als het juiste dekbed bij kunnen adviseren. 

Beste hoofdkussen: uitstekende ervaringen

Moet het hoofdkussen juist zacht zijn of zoek je een meer stevig model? Ideaal voor de zijslaper, dankzij de ondersteuning die begint door daar je schouder tegenaan te leggen.

We adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden voor een goed hoofdkussen. En zijn natuurlijk trots op de ervaringen van onze andere klanten, zowel met de kussens als met de dekbedden en natuurlijk de matrassen. Rechtstreeks van de fabriek in Nederland, zodat je altijd kunt rekenen op de hoogst mogelijke kwaliteit. En met de mogelijkheid om op de matrassen 100 dagen te proefslapen, zodat je zeker weet dat het in combinatie met een goed hoofdkussen de juiste keuze is. 

Vragen over het beste hoofdkussen of onze andere Droomproducten? Bel ons op telefoonnummer 0345 342 164 of stuur een e-mail naar [email protected]. We horen graag van je.