5 tips bij rugklachten na het slapen

5 tips bij rugpijn

Last van rugklachten na het slapen? Veel Nederlanders slapen niet goed en staan op met pijntjes. Of kunnen hun bed maar moeilijk uitkomen, omdat je daar veel last van kunt hebben. 

Wat is er aan de hand, hoe ontstaan de rugklachten en wat kun je daaraan doen? We leggen het je uit en zetten een aantal praktische tips op een rij.

Hoe ontstaan rugklachten in bed?

De rugklachten kunnen op meerdere manieren ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door een sportblessure, een gewrichtsziekte zoals Artrose, Reuma en Jicht of door een kapotte tussenwervelschijf (Hernia). En heb je last van diabetes of slaap je op een verkeerd matras? Ook dat kan de reden zijn dat je niet zonder pijltjes wakker wordt.

5 tips om de klachten te voorkomen

We gebruiken onze slaap om te herstellen, zowel mentaal als lichamelijk. Dat je wakker wordt met klachten in de rug is wat dat betreft geen goed teken. Gelukkig kun je een aantal tips gebruiken om daar iets aan te doen:

  • Doe rek- en strekoefeningen
  • Houd rekening met veranderingen in het lichaam
  • Beperk stress
  • Blijf in beweging
  • Investeer in een goed matras

1. Doe rek- en strekoefeningen

Als je nu al last hebt van rugklachten bij het opstaan zal het even duren voordat je daar vanaf bent. Begin met het doen van een paar rek- en strekoefeningen, als je opstaat. Je kunt ook goeie oefeningen doen op je matras.

Door je spieren goed uit te rekken vergroot je de mobiliteit. Je haalt de druk van zenuwen, die misschien beklemd zijn geraakt tijdens het slapen. Bovendien helpt het je om de bloedsomloop goed op gang te brengen, zodat je na het opstaan verder kunt herstellen.

2. Houd rekening met veranderingen in het lichaam

Ons lichaam verandert doorlopend. Iedere cel wordt om de zoveel jaar vervangen en we worden soms wat zwaarder of juist lichter. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden, omdat er anders klachten kunnen ontstaan.

Ben je bijvoorbeeld zwaarder of juist lichter geworden? Beoordeel of je matras daar nog bij past, bijvoorbeeld aan de hand van de stevigheid. Misschien lig je er niet meer zo goed op als voorheen.

3. Beperk stress

Stress heeft zowel mentaal als lichamelijk allerlei (nadelige) gevolgen. Een beetje spanning is prima, maar als het te veel wordt ga je dat merken aan bijvoorbeeld rugklachten bij het opstaan.

Probeer situaties met veel stress uit de weg te gaan of spreek er met iemand over. Door je hoofd leeg te maken zal je merken dat je uiteindelijk ook beter kunt slapen.

4. Blijf in beweging

Blijf overdag zoveel mogelijk in beweging. Het voorkomt dat je stijf wordt, een belangrijke oorzaak van rugklachten en andere pijntjes op het moment dat je wakker wordt.

Neem bovendien eens vaker de trap en ga op de fiets of lopend boodschappen doen. Het zijn kleine aanpassingen, die een groot verschil kunnen maken. 

5. Investeer in een goed matras

Investeer ten slotte in een goed matras. De kans is groot dat de rugklachten zullen verdwijnen, ook zonder dat je gebruik hoeft te maken van een medische matras. Bekijk online de diverse matrassen met goede ondersteuning, waarmee je ervoor zorgt dat je beter zal slapen.

 

Tip: Heb je vragen over matrassen, topdekmatrassendekbedden of kussens? Of heb je andere vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice van Droommatras zodat wij je graag verder kunnen helpen. Je kunt ons 7 dagen per week bereiken via de whatsapp (zie whatsapp icoon rechtsonder op onze webstie), per mail: [email protected] of op werkdagen tussen 9.00  uur en 17.30 uur op telefoonnummer: 0345-342164 en krijg onze matrassenspecialisten aan de telefoon die jouw vrijblijvend advies kunnen geven voor het maken van de juiste keuze.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.